KUTSE KAJASTAMA: Protestiaktsioonis “Jätku leiba!” seiskub töö söögikohtades ja hotellides üle terve Eesti
Lisatud registreerunud ettevõtete nimekiri(täieneb jooksvalt) ja viited kohapealsetele kontaktidele, kes on valmis jagama kommentaare
Protesti eesmärgil toimub Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu eestvedamisel aktsioon “Jätku leiba!”, mille raames peatub 31. oktoobril kell 12:30-12:40 märgiliseks hetkeks töö kohvikutes, restoranides ja majutusasutustes üle Eesti ning sektor tuleb külastajate ette protestiseisakuks. Viimaste aastate kriisides raskelt pihta saanud külalislahkussektor kasutab heasoovi “Jätku leiba!” nii inimeste heaolu olulisuse toonitamiseks kui tähelepanu juhtimiseks valitsuse liialt jõulisele maksupoliitikale.
“Me ei saa vaikimisi nõus olla, et Eesti inimene maksab makse rohkem kui teised Euroopa elanikud ning vaba aja veetmise võimalused muutuvad seeläbi enamiku jaoks liiga kalliks. Me ei saa pealt vaadata, kuidas ekspordi suurendamise ja ettevõtluse edendamise asemel tõstab riik pelgalt makse, mitte ei panusta majanduse taastamisse?” sõnas EHRL tegevjuht Killu Maidla. Tegevjuhi sõnul soovitakse “Jätku leiba!” nii Eesti inimestele kui ka riigi majandusele tervikuna, mis on ühiskonna heaolu vaate ja riigi maksulaekumisega otseses seoses.
Lisaks soovitakse aktsiooni raames juhtida tähelepanu sellele, et Eesti turism ei ole kriisidest taastuda jõudnud ja riik loobub läbi maksukeskkonna halvendamise turismitulu teenimisest loovutades selle teistele riikidele. “Kriiside ajal vajab toitlustus- ja majutussektor jätkusuutlikku majanduskeskkonda ning soov “jätku leiba!” annab edasi mõtte, et peame meeles meie igapäevases elus olulist sektorit ning anname neile võimaluse areneda ja konkurentsivõimelise hinnaga teenuseid pakkuda. See toetab mitte ainult sektorit, vaid Eesti riigi konkurentsivõimet tervikuna,” sõnas Maidla.
Praegune majutuse käibemaks on Euroopa keskmine, kuid selle tõstmine 13% peale alates järgmisest aastast teeb Eestist ühe kalleima majutusmaksuga riigi Euroopas. Toitlustussektori käibemaks tõusis juba sel aastal 2% ning tõuseb järgmise aasta jooksul veel sama palju. 24%-lise käibemaksumääraga on Eesti restoranisektor Euroopa keskmisest kogunisti kaks korda rohkem maksustatud. “Külalislahkuse sektor taotleb konkurentsivõimelist majanduskeskkonda, mille oluline osa on maksukonkurents. Ühe lahendusena võiks kaaluda sarnast süsteemi muu Euroopaga, kus toitlustusteenustele on töömahuka ja madala kasumimarginaliga sektori toetamiseks määratud madalam käibemaksumäär,” sõnas EHRLi tegevjuht.
Järgmisel aastal ees ootavad maksutõusud suurendavad järjest kasvanud elukallidust veelgi ning selle tõttu kannatavad eelkõige Eesti inimesed. Ostuvõime langus on märgatav ja mõjub rusuvalt mitte ainult ettevõtetele, vaid eelkõige inimestele endile. Sektor kutsub üles liituma protestiaktsiooniga ka kõiki, kes tunnetavad valitsuse maksuotsuste negatiivset mõju.
Külalislahkuse sektori protestiaktsioonid toimuvad üheaegselt kõigis kolmes Balti riigis. Läti ja Leedu ei ole ette võtnud üldiseid maksutõuse, ka majutuse käibemaks püsib seal muutumatuna (Lätis 12%, Leedus 9%), küll aga on neiski riikides toitlustusteenus sarnaselt Eestiga kõrgemalt maksustatud kui mujal Euroopas ja seoses tooraine ning tööjõukulude tõusuga, on nemadki mures oma teenuste konkurentsivõime säilitamise pärast. Läti ja Leedu ettevõtjad korraldavad lisaks tööseisakule ka protesti valitsushoonete ees. On oluline märkida, et Eestis ei ole külalislahkuse sektor varasemalt protestiaktsioone korraldanud – see on esimene kord kui näidatakse ühiselt meelsust riigis toimuva vastu.
Info aktsiooni kohta ja info juba liitunud ettevõtete kohta (täieneb jooksvalt): https://ehrl.ee/jatkuleiba/
Kajastuse ja intervjuude soovi korral soovitame külastada:
Maakri kvartali ümbrus
Radisson Collection Hotel: seisakust võtavad osa ka EHRLi juhatuse esimees ja HMP hotellide juhatuse liige Ain Käpp ja Mekk Restorani peakokk Rene Uusmees
Kolm Sibulat: seisab ka omanik ja peakokk Roman Žastserinski
PÄRIS resto ja boulangerie: seisab nii restorani juht kui peakokk Vladislav Djatšuk
Reval Cafe
Noblessner
Lore Bistroo
Uma Restoran: kuna päeval suletud, toimub seisak õhtul kl 19 paiku (info Laura Vana, restoranijuht 5552 7168)
Telliskivi
Literaat
Fotografiska kohvik
Frenchy
Kivi-Paber-Käärid
Lendav taldrik
Tartu:
Hotel Lydia: kohal hotellijuht Diana Timberg (restoran suletud, aga seisak toimub hotelli poolel)
Kampus, Pompei, Pallas hotell ja restoran Humal ja Hotell Sophia ja FI restoran: omanik Verni Loodma seisab koos meeskonnaga Humalas
Pärnu:
Villa Wesset (majutus ja toitlustus): kohal omanik ja peakokk Mart Kukk
Viljandi:
Park Hotel Viljandi: koos oma tiimiga seisab juht Karl Tamm
Narva-Jõesuu:
Franzia: kohal on omanik ja peakokk Indrek Kõverik kohal, toimub lisaks omanäoline aktsioon 31.10 õhtul. Huvi korral täpsustame infot.
Narva:
Kohvik Kaar: omanik ja peakokk Ahto Himm seisab koos teenindajaga
Saaremaa:
Saaremaa Veski: omanikud Grete ja Kaupo Pastak seisavad koos teenindajatega
Kui soovite intervjuud ette kokku leppida, siis palun andke märku aadressil: sandra.kamilova@miltton.com või helistades +372 56675362
Lisainfo:
Killu Maidla
EHRLi tegevjuht
511 8264
killu@ehrl.ee
Läti ja Leedu külalislahkuse liitude kontaktid:
Leedu: Evalda Šiškauskiene evalda@lvra.lt
Läti: Andris Kalnins andris@islandehotel.lv
Sandra Kamilova | Miltton New Nordics
Valitsussuhete juht, partner
+372 5667 5362
Telliskivi 60/2 I-hoone, C-sissepääs, V-korrus | 10412 Tallinn
sandra.kamilova@miltton.com
miltton.com