Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on suurim külalislahkuse valdkonnas tegutsev erialane ettevõtjate liit.

Seisame selle eest, et ettevõtluskeskkond käiks ajaga kaasas ka meie äride poolt vaadatuna, et meie liikmed oleksid hästi informeeritud valkonda puudutavatest õigusnormidest ja inimesed, kes meie ärides töötavad, oleksid hoitud ja hinnatud ning saaksid oma oskusi ja teadmisi pidevalt edasi arendada.

Pressiteade
10.05.2024

 

EHRL: turismi märtsi näitajad ei kajasta majutusasutuste tegelikku olukorda

 

Statistikaameti 9.mail avaldatud andmete kohaselt peatus 2024. aasta märtsis majutusettevõtetes ligi 237 400 turisti, mida on 5 protsenti rohkem kui aasta varem samal kuul. Eesti Hotellide ja Restoranide liidu tegevjuhi Killu Maidla sõnul on ennatlik teha järeldusi turismi taastumise kohta ühe kuu põhjal ning tuleb arvestada mitme asjaoluga, mis näilist positiivset statistikat mõjutavad.

 

Maidla toob välja, et Statistikaameti poolt väljatoodud tõus käsitleb ööbivate turistide arvu tervikuna, kuid ei arvesta nende poolt majutusasutustes veedetud ööde arvu, mille tulemusena ei anna märtsikuu tõus selget pilti majutusasutuste olukorra kohta. „On suur vahe, kas statistikas kajastatud turist peatus hotellis 1 või 3 ööd, seega avaldatud andmete pealt tehtud järeldusi tuleb vaadata kriitilise pilguga,“ sõnas tegevjuht. „Vaadates kõikide saabuvate turistide ööbimiste arvu näeme negatiivset trendi – esimeses kvartalis oli eelmisel aastal ööbimiste arv 1 201 116, sel aastal 1 199 294,“ rõhutas ta.

 

EHRL tegevjuhi sõnul ei anna käesoleva märtsi võrdlemine teiste kuude ja ka eelmise aastaga lõpuni adekvaatset pilti. “Märts paistab teiste kuude ja eelmise aastaga võrreldes mõneti positiivne, kuid siinkohal tuleb arvestada ka mitme mõjuriga. Eelmise aasta märtsis oli meil vaid 4 nädalavahetust, sel aastal kogunisti 5, lisaks liikusid märtsi kuusse ka lihavõtted, mis tavapäraselt on toonud suuremat nõudlust aprilli,” ütles Maidla. Võrreldes 2022. aasta märtsiga oli eelmise aasta märtsi keskmine täitumus oluliselt langenud ning tegevjuhi sõnul ei saa konkreetse kuu pealt teha põhjapanevaid järeldusi turismi taastumise kohta.

 

Suureks väljakutseks peab EHRL majutussektori puhul madalat väljamüügihinda. Seoses nõudluse puudumisega ei ole hotellidel õnnestunud suurenenud kulusid müügihindadesse üle kanda. “Seda kinnitab ka Statistikaameti teade, kus tuuakse välja, et 2019. aastal oli keskmine hind 36 eurot, nüüd 42 eurot. See on veidi enam kui 16% hinnatõusu. Antud perioodi tarbijahinnaindeks on aga kasvanud üle 40% ja see kajastab ka ettevõtete sisendhindade tõusu. Majutussektori tööjõukulud on sel ajal kasvanud 30% ja kasv on veelgi järsem olnud toitlustuses – 45%,” ütles EHRLi tegevjuht.

 

Maidla sõnul on majutusasutuste olukorra paranemise seisukohalt oluline see, mitu ööd turist peatub. “Viimasel ajal on näha hoopis lühemate puhkuste mustrit – perekond, kes varasemalt veetis hotellides ja spaades terve nädalavahetuse, eelistab nüüd pigem peatuda üheks ööks,” sõnas Hotellide ja Restoranide Liidu tegevjuht. “Kulude kokkuhoid on akuutne paljude külastajate jaoks ning see ei mõjuta mitte ainult hotellide täitumist ja selle keskmist hinda, vaid ka muid majutusasutuse teenuseid, nagu näiteks toitlustus, iluteenused ja muud võimalused,” rõhutas Maidla.

 

Aprillis on EHRLi kiirstatistika andmete põhjal oodata olukorra halvenemist. Tallinna hotellide kiirstatistika (allikas: Benchmarkingalliance.com) ütleb, et käive toa kohta on langenud 9%, Pärnus lausa 25% võrreldes eelmise aasta aprilliga.

Lisainfo:

 

Killu Maidla
Eesti Hotellide ja Restoranide Liit
killu@ehrl.ee
+372 5118264

Teate edastas:

Sandra Kamilova
Miltton New Nordics
+372 56675362
www.miltton.ee