Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on suurim külalislahkuse valdkonnas tegutsev erialane ettevõtjate liit.

Seisame selle eest, et ettevõtluskeskkond käiks ajaga kaasas ka meie äride poolt vaadatuna, et meie liikmed oleksid hästi informeeritud valkonda puudutavatest õigusnormidest ja inimesed, kes meie ärides töötavad, oleksid hoitud ja hinnatud ning saaksid oma oskusi ja teadmisi pidevalt edasi arendada.

Tallinna turismisuvi 2018

Väliskülastused ja välisturistide ööbimised pakkusid üllatusi

Enam kui kolmandik Tallinna väliskülastustest tehakse kolmel suvekuul. Välisriikide elanikud tegid sellel aastal Tallinna üle 1,8 miljoni külastuse. Pooled külastustest tehti meie kolmelt suuremalt turult: Soomest (osakaal 31%), Saksamaalt (11%) ja Venemaalt (8%).

62% olid ühepäevakülastused ning 38% mitmepäevakülastused. Ühepäevakülastajatest enam kui kolmandiku (35%) moodustasid kruiisireisijad.

Ligikaudu kolm neljandikku välisturistidest peatus Tallinna majutusettevõtetes. Majutusettevõtetes peatus kokku 493 500 välisturisti ning nende hulk võrreldes eelmise aastaga pisut vähenes (-3%). Positiivseks trendiks on reiside pikenemine. Keskmiselt veetsid välisturistid Tallinnas 1,84 ööd.

Väliskülastajate reisid olid nii juulis kui ka augustis eelnenud suvedest erinevad. Majutusettevõtetes peatus juulis varasematest aastatest oluliselt vähem puhketuriste ning augustis muutus märkimisväärselt peamiste sihtturgude koosseis. Kui varasematel aastatel on juulis enamik (ligi 80%) välisturistide reisidest puhkusereisid, siis sellel suvel oli neid vaid 70%. Puhkusereisid vähenesid möödunud aastaga võrreldes seitsmendiku võrra ning tõenäoliseks põhjuseks on Soome elanike vabaaja reiside vähenemine. Ka augustis jätkus Soome turistide arvu langus ning nad moodustasid vaid 28% kõikidest välisturistidest. Suuruselt teiseks turuks oli Saksamaa (+9%) ning kolmandaks Hispaania (+45%). Hispaania turistide märkimisväärse kasvu põhjuseks oli 15.augustil Tallinnas peetud UEFA superkarikafinaal, kus vastamisi olid Hispaania tippmeeskonnad Real Madrid ja Atletico Madrid.

Rohkem kui neljandik (ehk 194 000) mitmepäevakülastajatest ööbis kas sõprade-tuttavate juures või kasutas külaliskortereid. Muudes majutuskohtades ööbinud külastajate arv kasvas ligi 72 000 külastaja võrra võrdluses eelmise suvega. Sellele trendile on andnud hoogu külaliskorterite arvu märkimisväärne kasv, mis aastaga suurenes pakkumine enam kui neljandiku võrra.

Tallinna turismistatistikast täpsemalt

Tallinna Turismiinfokeskus oli suvel kohal nii büroos, tänavatel kui veebikanalites

Tallinna Turismiinfokeskust (TIKi) külastas juunist augustini 152 565 inimest, mis moodustab peaaegu poole  kogu 2017. aasta külastatavusest. Kõige altimad TIKi külastajad olid sel suvel sakslased, ameeriklased ja hispaanlased, kes kuuluvad ka kruiisireisijate TOPi.

Juulis ja augustis, kruiisireiside tipphooajal, teenindati inimesi ka Tallinna vanalinna tänavatel. Kõige rohkem küsiti teejuhatust vaatamisvääruse või teenusepakkuja juurde.  RändTIKi töötajad jagasid infot rohkem kui 2400 külastajale.

Veebipõhises klienditeeninduse kanalis – online chatis sai vastuse 292 päringut.

Tallinn Card pakkus sisukat linnakülastust 

Tallinn Cardil oli hea suvi: juunist augustini müüdi 8447 Tallinn Cardi, mis on 25% enam kui 2017. aasta samal perioodil ja mis moodustas üle poole 2017. aasta kogumüügist.

Peamised Tallinn Cardi ostjad oli linnakülastajad Venemaalt, Soomest ja Saksamaalt, ning kõige nõutum oli 24 tunni kaart. Keskmiselt külastati ühe kaardiga 5 kohta.

Külastajate 5 lemmikut olid Kiek in de Köki kindlustustemuuseum, Lennusadam, Tallinna Teletorn, Oleviste kiriku torn ja Niguliste muuseum.

Kruiisihooaeg oli ajaloo pikim

2018. aasta kruiisihooaeg kestis 26. aprillist kuni 16. oktoobrini. Kruiisilaevad peatusid Tallinnas kokku 339 korral ja tõid Tallinnasse rekordilised 635 000 reisijat, mis on 28 külastust ja üle 70 000 reisija rohkem kui eelmisel hooajal.

Kruiisireisijate arv moodustab aastas Tallinna Sadama sadamaid läbivatest reisijate arvust ligikaudu 5%.

Tallinna kruiisireisijad  pärinesid 170 erinevast riigist. Kruiisituristide hulgas oli kõige enam Saksamaalt pärit reisijaid (30%), nendele järgnesid USA (21 %) ja Suurbritannia (12 %) kodakondsed.

Esmakordselt ajaloos külastas Tallinna Vanasadamat Läänemerel seilav MSC Orchestra –  kruiisilaev, millel kõik 1500 reisijat olid pärit Hiinast.

Rohkem kruiisiinfot