Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on suurim külalislahkuse valdkonnas tegutsev erialane ettevõtjate liit.

Seisame selle eest, et ettevõtluskeskkond käiks ajaga kaasas ka meie äride poolt vaadatuna, et meie liikmed oleksid hästi informeeritud valkonda puudutavatest õigusnormidest ja inimesed, kes meie ärides töötavad, oleksid hoitud ja hinnatud ning saaksid oma oskusi ja teadmisi pidevalt edasi arendada.

Head liidu liikmed,

Meil on hea meel teha esimese poolaasta Kutsekvalifikatsiooni eksamite lühikokkuvõtte ning anda edasi meie suur tunnustus ning tänusõnad neile inimestele ja ettevõtetele, kelle esindajad osalesid aktiivselt eksamite korraldamisel ning hindamistegevuses. Eksamid on meie sektori tulevaste töökäte jaoks hindamatu väärtusega, sest seal kujuneb osati arusaam, mida töötamine toitlustus- ja majutusvaldkonnas tähendab.

Loomulikult on äärmiselt oluline õppetöö ise ja meie valdkonna pedagoogide pühendumus, kompetentsid ning suhtumine. Väga oluline roll ja palju saavad ära teha ka tulevased tööandjad, andes võimalust juba varakult praktikate ja tutvustuspäevade (töövarjude) korraldamisega noortele, et saada aimu päris elus toimuvast. Eksamite tulemusi hinnates, tuleb selgelt välja tendents, et need noored, kes on saanud piisavalt tööd teha päris töökeskkonnas praktikate käigus on olnud eksamite sooritamisel olulisel määral edukamad.

Noored, kes meie valdkonna erialasid õppima tulevad ning on otsustanud teha tutvust ja tulevast karjääri just teeninduses ja sedapuhku hotellides ja restoranides töötades pole mitte väiksema kaaluga kogu selles protsessis. Selleks, et noorte voog ei katkeks ka meiesuguses piiratud ressursside väikeriigis peame tegema sisukamat koostööd kõigi sektori osaliste vahel, nii õppeasutused kui ka ettevõtted ning tunnustama head tööd ja pöörama tähelepanu arendamist vajavatele kohtadele ning nende suunas tööd tegema.

Numbrites väljendub meie eksamite pilt järgmiselt. Perioodil jaanuar kuni juuli 2018 korraldasime Liidus 57 kutsekvalifikatsiooni eksamit. Nendest lõviosa toimus juunis, 33 eksamit. Kokkadele korraldasime 44 eksamit, hotelliteenindajatele 6 ja kelneritele 7 eksamit. Kutsetunnistuse taotlejaid oli 720 inimest, kellest ca 10% töömaailma esindajad ning ametlikud kutsed omistati 697 inimesele.

Sel aastal viime sisse eksamite korraldamise kohta rahulolu uuringu, mille tulemusi oleme valmis jagama teiega sügisel, kui algab eksamite teine aktiivsem periood.

Veel kord tänan osalisi Kutsekomisjoni liikmeid ja ning meie Liidu assistenti Anetet, kes koordineeris koolide ja eksamikomisjoni liikmete vahel tuhandeid dokumente, et eksamite läbi viimine sujuks võimalikult muretult.

 

Maarika Liivamägi

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit

Tegevjuht