Pressiteade: Poola toiduks kõlbmatu liha on jõudnud Eestisse, kuid mitte inimeste toidulauale

31. jaanuar 2019

PRESSIETADE

Eile andis Poola pädev asutus RASFF (toidu ja sööda kiirhoiatussüsteem) teate vahendusel teada, et edasimüüjate kaudu on veiseliha liikunud teistesse EL liikmesriikidesse, sealhulgas Eestisse. Tarbija toidulauale liha jõudnud pole.

Poola edasimüüjate kaudu jõudis veiseliha Eesti käitlejatele AS Nõo Lihatööstus ja KARIA OÜ. Veterinaar- ja Toiduamet teavitas käitlejaid koheselt RASFF teatest, keda kohustati peatama antud tootepartii edasine käitlemine.

Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul kutsusid Poola ettevõtted ennetava meetmena turult tagasi veiseliha partiid kuna tapamajas ei teostatud lihakehade tapajärgset kontrolli. „Kuna antud partii puhul pole teostatud tapajärgset kontrolli, siis loetakse seda toiduks kõlbmatuks ning seda liha toiduks ei tarbita,“ sõnas Kalda.

Nii Nõo Lihatööstus kui ka KARIA OÜ tegid Veterinaar- ja Toiduametiga koostööd ning kiire reageerimise tulemusel tagati, et veiseliha turule ei jõuaks.

Taust

RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) on Euroopa Liidu kiirhoiatussüsteem, mis on peamine vahend kiireks reageerimiseks toidu ja söödaga seotud vahejuhtumite teavitamiseks. Kõik 28 Euroopa Liidu liikmesriiki on RASFFi liikmed, samuti Euroopa Komisjon ja Euroopa Toiduohutusamet (European Food Safety Authority). Lisaks selle on RASFF täisliikmed Island, Liechtenstein ja Norra.