Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on suurim külalislahkuse valdkonnas tegutsev erialane ettevõtjate liit.

Seisame selle eest, et ettevõtluskeskkond käiks ajaga kaasas ka meie äride poolt vaadatuna, et meie liikmed oleksid hästi informeeritud valkonda puudutavatest õigusnormidest ja inimesed, kes meie ärides töötavad, oleksid hoitud ja hinnatud ning saaksid oma oskusi ja teadmisi pidevalt edasi arendada.

Blogi

Statistikaameti andmetel peatus selle aasta augustis majutusettevõtetes 9% rohkem turiste kui eelmise aasta samas kuus, ööbimiste arv suurenes 7%.

08. oktoober 2019

Statistikaameti andmetel peatus selle aasta augustis majutusettevõtetes 9% rohkem turiste kui eelmise aasta samas kuus, ööbimiste arv suurenes 7%.

Majutusettevõtete teenuseid kasutas augustis 286 000 välisturisti, kes veetsid seal kokku 540 613 ööd. Eelmise aastaga võrreldes oli välisturiste 9% enam ja ööbimisi 8% rohkem.

Augustis kasvas turism Soomest, Venemaalt, Saksamaalt, Lätist, Leedust, Rootsist, Norrast, Suurbritanniast, USAst, Hiinast ja mitmetest muudest riikidest. Mõnevõrra vähenesid aga ööbimised Jaapanist.

Kui turism Soomest vähenes enne juulit 17 kuud järjest (alates 2018.a. veebruarist kuni 2019.a. juunini), siis tänavu juulis kasvas Soome turistide veedetud ööde arv koguni 8%. Augustis kasv jätkus, kuigi aeglasemas tempos (+3%). Kui eelneval paaril aastal oli Soome turistide ööbimiste langus Tallinnas suurem kui väljaspool Tallinna, siis juulis ja augustis kasvas nende ööbimiste arv kõige rohkem Tallinnas. Augustis lisandus nende ööbimisi Tallinnas 4494 võrra, Tallinna kõrval lisandus augustis nende ööbimisi suuremal arvul ka  Läänemaal (1182 võrra), Tartus (840 võrra) ja Ida-Virumaal (616 võrra). Kuna aga mitmetes maakondades nende ööbimised vähenesid, siis kasvas nende ööbimiste arv kõigis väljaspool Tallinna asuvates sihtkohtades kokku vaid 134 võrra.

Suurima ööbimiste arvu kasvuga välisturg oli augustis Venemaa. Majutatud Vene turistide arv kasvas augustis 25% ja nende veedetud ööde arv 16%. Augustis lisandus nende ööbimisi peaaegu kõigis maakondades, kõige rohkem aga Tallinnas ning Lääne-Viru, Pärnu ja Ida-Viru maakonnas.

Siseturiste peatus augustis majutusettevõtetes 202 000 ehk 9% rohkem kui 2018. aasta samas kuus. Siseturistid veetsid majutusettevõtetes 345 000 ööd, nende ööbimiste arv suurenes aastaga 7%. Siseturistide ööbimisi lisandus augustis paljudes Eesti sihtkohtades, kõige rohkem aga Valgamaal, Tallinnas, Lääne-Virumaal, Põlvamaal, Harjumaal ja Pärnus.

Esimese 8 kuu kokkuvõttes ööbis Eesti majutusettevõtetes 2,66 miljonit turisti, kellest 1,58 miljonit olid välisturistid ja 1,08 miljonit olid siseturistid. Turistide koguarv kasvas 2018.a. sama perioodiga võrreldes 5%. Veedetud ööde arv oli esimese 8 kuu kokkuvõttes 4,9 miljonit, sh. välisturistide ööbimisi oli 3,1 mln ja siseturistide ööbimisi 1,8 mln. Veedetud ööde arv kokku kasvas 2018.a. sama perioodiga võrreldes 4%, sh. välisturistide ööbimised 4% ja siseturistide ööbimised 6%. Välisturistide ööbimised jõudsid uue rekordini neljandat aastat järjest, siseturistide ööbimised seitsmendat aastat järjest. Perioodi kokkuvõttes kasvas turism muuhulgas Venemaalt, Saksamaalt, Lätist, Rootsist, Suurbritanniast, Norrast ja Hiinast, vähenes aga turism Soomest, USAst ja Jaapanist.

Statistikaameti pressiteade: https://www.stat.ee/pressiteade-2019-119.