Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on suurim külalislahkuse valdkonnas tegutsev erialane ettevõtjate liit.

Seisame selle eest, et ettevõtluskeskkond käiks ajaga kaasas ka meie äride poolt vaadatuna, et meie liikmed oleksid hästi informeeritud valkonda puudutavatest õigusnormidest ja inimesed, kes meie ärides töötavad, oleksid hoitud ja hinnatud ning saaksid oma oskusi ja teadmisi pidevalt edasi arendada.

Statistikaameti andmetel peatus selle aasta septembris majutusettevõtetes 7% rohkem turiste kui eelmise aasta samal ajal, ööbimiste arv suurenes 5,5%.

Majutusettevõtete teenuseid kasutas septembris 190 000 välisturisti, kes veetsid seal 368 000 ööd. Eelmise aastaga võrreldes oli välisturiste 7% ja ööbimisi 5% rohkem.

Septembris kasvas turism Soomest, Venemaalt, Lätist, Leedust, Rootsist, Suurbritanniast, USAst, Hiinast ja mitmetest muudest riikidest. Ööbimised Saksamaalt vähenesid, kuna 2018.a. samal ajal sisaldas statistika NATO rotatsiooniga seoses viibivaid sõjaväelasi Saksamaalt.

Kui turism Soomest vähenes enne juulit 17 kuud järjest (alates 2018.a. veebruarist kuni 2019.a. juunini), siis III kvartali kõigil kuudel Soome turistide veedetud ööde arv kasvas (juulis 8%, augustis 3% ja septembris 1%). Kui eelneval paaril aastal oli Soome turistide ööbimiste langus Tallinnas suurem kui väljaspool Tallinna, siis juulist septembrini kasvas nende ööbimiste arv kõige rohkem Tallinnas (III kv lisandus nende ööbimisi Tallinnas 23 435 võrra, muudes piirkondades kokku aga 1472 võrra).

Suurima ööbimiste arvu kasvuga välisturg oli septembris Venemaa. Majutatud Vene turistide arv kasvas septembris 18% ja nende veedetud ööde arv 20%. Nende ööbimisi lisandus paljudes sihtkohtades, arvuliselt kõige rohkem aga Tallinnas ja Ida-Virumaal.

Siseturiste peatus septembris majutusettevõtetes 105 000 ehk 7% rohkem kui 2018. aasta samas ajal. Siseturistid veetsid majutusettevõtetes 176 000 ööd, nende ööbimiste arv suurenes aastaga 6%. Siseturistide ööbimisi lisandus septembris paljudes Eesti sihtkohtades, kõige rohkem aga Saare, Ida-Viru, Lääne-Viru, Valga, Lääne ja Pärnu maakonnas.

Esimese 3 kvartali kokkuvõttes ööbis Eesti majutusettevõtetes 2,96 miljonit turisti, kellest 1,78 miljonit olid välisturistid ja 1,18 miljonit olid siseturistid. Turistide koguarv kasvas 2018.a. sama perioodiga võrreldes 5%. Veedetud ööde arv oli esimese 9 kuu kokkuvõttes 5,4 miljonit, sh. välisturistide ööbimisi oli 3,4 mln ja siseturistide ööbimisi 2 mln. Veedetud ööde arv kokku kasvas 2018.a. sama perioodiga võrreldes 4,5%, sh. välisturistide ööbimised 4% ja siseturistide ööbimised 6%. Välisturistide ööbimised jõudsid uue rekordini neljandat aastat järjest, siseturistide ööbimised seitsmendat aastat järjest. Perioodi kokkuvõttes kasvasid ööbimised muuhulgas Saksamaalt (+15%), Lätist (+14%), Venemaalt (+2%), Rootsist (+12%), Suurbritanniast (+14%), Norrast (+8%) ja Hiinast (+22%), vähenesid aga ööbimised Soomest (-4%), USAst (-4%) ja Jaapanist (-9%).

 

Statistikaameti pressiteade: https://www.stat.ee/pressiteade-2019-132 , detailsed andmed on Exceli failis https://www.puhkaeestis.ee/et/uuringud-ja-ulevaated/turismi-arengu-ulevaated.