Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on suurim külalislahkuse valdkonnas tegutsev erialane ettevõtjate liit.

Seisame selle eest, et ettevõtluskeskkond käiks ajaga kaasas ka meie äride poolt vaadatuna, et meie liikmed oleksid hästi informeeritud valkonda puudutavatest õigusnormidest ja inimesed, kes meie ärides töötavad, oleksid hoitud ja hinnatud ning saaksid oma oskusi ja teadmisi pidevalt edasi arendada.

Eesti hotellid ja restoranid tunnustasid aasta tegijaid

Kolmapäeval, 27.märtsil kogunes Tartus Lydia hotellis Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) üldkoosolek, millele järgnenud pidulikul õhtusel üritusel anti üle tunnustused valdkonna aasta tegijatele.

“Meil on hea meel, et meie valdkonnas tegutsevad suure südamega ja kõrge professionaalsusega inimesed, kes panustavad igapäevaselt Eesti turismi arengusse ja kvaliteeti ning hoiavad Eestit atraktiivse külalislahkuse maana nii sise- kui ka välisturismi vaates ,” sõnas EHRL tegevjuht Killu Maidla. “Oleme tänulikud nii meie sektori tegijatele kui ka kõigile külastajatele, kes meie teenuseid kasutavad ja panustavad seeläbi turismi jätkusuutlikkusse.“

Maidla juhtis samas tähelepanu jätkuvalt äärmiselt keerulisele olukorrale turismisektoris, mis on ennekõike tulenenud majanduslangusest, aga ka geopoliitilisest olukorrast. “Vastupidiselt Lääne- ja Lõuna-Euroopale ei ole turism meie regioonis taastunud, seega selle elus hoidmine ja kõrge taseme tagamine nõuab meie sektorilt mitmekordset pingutust. Sisendhindade tõus, lisaks ka käibemaksumäära tõus ei aita kaasa riigi konkurentsivõimele ja välisturistide nõudluse taastumisele. Vajame koostöös riigiga visiooni turismi uueks tulekuks, mis kaitseks nii meie enda riigi ja inimeste heaolu kui aitaks suurendada julgeolekut,” lisas ta.

Liit andis välja neli  tunnustust – “Aasta noor professionaal”, “Aasta noor juht külalismajanduses”, “Aasta turismitegu” ja “Külalislahkuse hing ja süda”. Noore professionaali puhul sooviti tunnustada noort võõrustajat, kes on pühendunud külaliste hoolitsemisele ja innustab ka teisi kaastöötajaid tasemel teenindust pakkuma. Noore juhi tiitel soovis tunnustada juhti (ilma seda vanuse poolt piiramata), kes on värskelt võtnud vastutuse meeskonna juhtimises ja panustanud oma ettevõtte arendusse ja saavutanud juba töö eest ka märkimisväärset tunnustust.  Turismiteo auhinnaga tunnustati silmapaistvat sündmust sektoris ning külalislahkuse hinge ja südame auhinnaga sooviti tõsta esile pikaaegset pühendumust sektorile.

Aasta noor professionaali tiitliga pärjati Jevgeni Matvijenko, Swissôtel Tallinn majapidamise vahetuse vanem, kelle pühendumine oma tööle meeskonnale on toonud kaasa väga suure tunnustuse külastajatelt ja kolleegidelt. On tähelepanuväärne, et see tiitel läheb osakonda, mis teenuse osutamisel on justnagu nähtamatu ja tagaplaanil, ometi hotelli kvaliteedis määrava tähtsusega.  Aasta nooreks juhiks külalismajanduses valiti Viktoria Burõhh, Mercure Hotel Tallinn operatiivjuht.

Aasta turismiteoks sai Eesti kokkade tubli kulla- ja hõbemedaliga pärjatud tulemus ICA kokkade olümpial. Tunnustuse võtsid vastu kokkade meeskonna juht Marko Sõmer ja peakokkade ühenduse president Taigo Lepik. Maidla märkis, et kokkade ühine pingutus, pikk ettevalmistusperiood ja väga hea ettevalmistus väärivad tähelepanu – Eesti kokakunst on oluline motivaator külastajate riiki kutsumiseks ja kokkade suurepärased medalitulemused kinnitavad meie teadmist, et Eestis osatakse väga professionaalsel tasemel häid maitseid pakkuda, ka maailma laiemale publikule.

Eraldi anti välja ka “Külalislahkuse hing ja süda” auhind, mille sai Pärnu hotelli Strand rajaja ja omanik Egon Elstein, kes on 25 aasta jooksul panustanud EHRLi juhatuse töösse ja edendanud turismi Pärnus ja Eestis laiemalt. ”Egon on tõesti juba aastaid olnud meie sektori hing – alati postiivne, alati rahulik ja lahendustele orienteeritud südamlik juht, kelle jaoks külaliste võõrustamine on väga loomuomane tegevus. Egon on meie koosviibimiste hing ja eestvedaja ja seda juba enne kui minuvanused hotellides karjääri alustasid,” kommenteeris Maidla.

Hindamiskomisjoni kuulusid EHRL’i juhatuse liikmed, liidu personalitöörühma liikmed ja esindaja väljapoolt liitu, kelleks sel aastal oli Majandus- ja Kommunikatsioonimisiteeriumi turismiosakonna juht Külli Kraner.

Fotode autor Hanna Madilainen (HEM Visuals)